E-depot voor digitale duurzaamheid archieven

Overheidsorganisaties moeten digitale informatie bewaren en beheren zodat deze informatie beschikbaar, toegankelijk, leesbaar en bruikbaar blijft. Ook over 20, 30 of 100 jaar is de digitale informatie van nú nodig voor beleid en bestuurlijke verantwoordelijkheid.

Het bewaren van digitale informatie kan in een e-depot: een duurzame bewaarplaats voor digitale bestanden, zoals documenten, foto’s, films en kaarten. In 2018 heeft slechts 8% van de lokale overheidsinstellingen heeft een werkende e-depot. Maar daar komt snel verandering in.


Expertise Van Kaliber

Van Kaliber levert kennis, advies, projectleiding en implementatiediensten op het gebied van digitale duurzaam archivering en beschikbaarstelling. Door onze ervaring en zorgvuldigheid creëren we snelheid en draagvlak.

Onze aanpak kenmerkt zich door een sterke betrokkenheid en een gestructureerde, resultaatgerichte werkwijze. Onze adviseurs, programmamanagers en projectleiders vertalen uw doelstellingen naar heldere resultaten en realiseren deze op een verantwoorde en resultaatgerichte wijze.


Referenties:


 • Marktconsultatie en aanbesteding e-depotvoorziening Erfgoed Leiden en Omstreken

Erfgoed Leiden en Omstreken heeft na een grondige voorbereiding en een zorgvuldige procedure gegund aan Preservica, leverancier van preserveringsoftware. Met de aanschaf van deze e-depotvoorziening zet Erfgoed Leiden een belangrijke stap op weg naar een digitale archiefbewaarplaats.

"Eerst leek het ons wat omslachtig om een marktconsultatie te houden,

maar het is zeer nuttig geweest. Heeft ons een goed beeld gegeven van de

markt en ook duidelijkheid over onze vraagformulering".


 • Projectvoorstel e-depot inrichten Universiteit Leiden

Universiteit Leiden wil een e-Depot inrichten en ontsluiten via website, zoeksystemen en/of samenwerkingssystemen. Marita Langerak beschreef in het projectvoorstel onder andere de business case, aanpak en projectfasering voor het inrichten van een e-Depot voor de lange termijn archivering.


 • Enterprisearchitectuur e-depot duurzame toegankelijkheid Stadsarchief Breda

Van Kaliber realiseerde een architectuurvisie voor het E-depot van de gemeente Breda. In de opgestelde architectuur wordt een duidelijke relatie gelegd tussen de duurzame toegankelijkheid van de informatie en de standaarden op dit gebied zoals GEMMA, ED3, OAIS en TMLO.


 • Projectleiding ketentest "Ruimtelijke bestanden in het e-depot" een samenwerking van Erfgoed Leiden en Omstreken, het Noord-Hollands Archief, gemeente Teylingen (HLTsamen) en softwareleverancier Roxit.

In de ketentest is aangetoond dat de digitale bestemmingsplannen van Teylingen vanuit de gemeentelijke applicatie (Dezta van Roxit) geëxporteerd en daarna geïmporteerd konden worden in het e-depot van het Noord-Hollands Archief. De bevindingen staan beschreven in dit rapport


 • TMLO-mapping Verseon metadataschema Gemeente Haarlem

Onze adviseur maakte voor de gemeente Haarlem een gemeentebreed metadataschema op basis van TMLO.


 • Implemementatie en inrichting e-depot Erfgoed Leiden en Omstreken


 • E-depot architectuur gemeenten Oldambt en Kampen

 • Monitor Digitale Informatie Regionaal Archief Alkmaar

 • Masterclasses en opleiding e-depot voor diverse organisaties, waaronder DiVault, Maandag, GO-Opleidingen • Projectleiding pilot opname bouwdossier gemeente Leiden in e-depot Noord-Hollands Archief voor Erfgoed Leiden en Omstreken


Waarom u voor ons kiest? • Ervaring bij archiefvormende én archiefbewaarinstellingen (lokaal, regionaal en rijksoverheid)


 • Kennis en ervaring over de gehele domeinbreedte: van visie en architectuur, projectleiding en aanbesteding en implementatie en opleiding, beheer en ingest, doorontwikkeling en kwaliteitszorg. Zowel technisch en functioneel


 • Praktisch, resultaatgericht, met oog voor de menselijke maat


 • Goede gesprekspartner op elk niveau door meer dan 20 jaar ervaring


 • Uitstekend track record!