3 belangrijke leermomenten voor archiefvormers en archiefbewaarplaatsen

Foto door Kevin Ku via Pexels

Het Nationaal Archief (NA) heeft hun bevindingen gepubliceerd over het opnemen van hybride (digitaal en papieren) archief in hun e-depot. Het NA heeft de structuur van het digitale archief aangepast aan de ordening van papier.

“Voor dit in omvang beperkte archief was dat nog behapbaar, maar voor hele grote hybride archieven is dat nauwelijks te doen”.

3 belangrijke leermomenten voor archiefvormers en archiefbewaarplaatsen:

👩‍💻 1. Lever archieven zoveel mogelijk volledig digitaal aan; dus ga over tot vervanging;

👩‍💻 2. Als dat niet kan maak dan (indien mogelijk) een knip tussen beide archiefdelen en zorg voor een aparte overdracht van papier en digitaal; voor de onderzoeker maakt het niet heel veel uit om op twee verschillende plekken te zoeken;

👩‍💻 3. Stel voor archief dat toch hybride wordt overgebracht een eigen inventaris op voor papier en digitaal, en toon deze onder elkaar i.p.v. in elkaar.

Van Kaliber helpt je snel bij het opstellen van het Handboek Vervanging én bij het voorbereiden en de opname in een e-depot!
Wil je meer weten over het bewaren en toegankelijk houden van digitale informatie? Neem contact op met Marita Langerak voor een vrijblijvend gesprek.

 

Foto: Kevin Wu via Pexels